Bu yazıda ele alacağım konu sebebiyle, umarım benim “mikro-milliyetçilik” yaptığımı düşünmezsiniz! Yıllardır, Balıkesir’den yetişen insanların (çok az sayıda birkaç istisna haricinde), bilhassa devlet kurumlarında neden üst seviyelere atan(a)madıklarını hep merak etmişimdir. Sadece Balıkesir’den bahsetmiyorum; Balıkesirliler, ülke genelinde de üst düzey resmi görevlere yerlere, neredeyse hiç atanmıyorlar. Bu durumla ilgili olarak konuştuğum hiç kimse, bunun sebebini bilmiyor; dahası, pek çoğu, bu durumun farkında bile değil!
İL MÜDÜRLERİ, ACABA NEDEN İLLE DE BALIKESİRLİ DEĞİLLER?
Geçmişte bu konuda çok fazla örnek var; ama, ben güncel birkaç örnek üzerinde duracağım. 2018’den beri Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü olan Lokman Arıcıoğlu (Erzurumlu), birkaç gün önce Trabzon’a, aynı göreve atandı. Yerine de, Kütahyalı Adem Özlap getirildi. Son günlerde yapılan bir diğer önemli atama ise, Atatürk Şehir Hastanesi Başhekimliğine yapıldı. Geçen yıl Mayıs ayında Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Başhekimliği görevine atanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Volkan Yüksel, geçtiğimiz günlerde, ani bir şekilde görevden alındı ve yerine, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yozgatlı Doç.Dr. Abdullah Osman KOÇAK atandı. Bu arada, İstanbul doğumlu olan, ilk ve orta öğrenimini Kocaeli’nde tamamlayan Prof. Yüksel’in, yıllardır atama yapılmayan Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına atanacağı söyleniyor.
BALIKESİR’DE ADAM YETİŞMİYOR MU?
Şimdi, Balıkesir’in yönetiminde söz sahibi olduklarını zannettiğimiz siyasilere sormak lazım: Balıkesir’de, bu görevleri yapabilecek hiç mi kimse yetişmiyor Allah aşkına? Yoksa (şahıslarını tenzih ederim, ama), bu beylerin, bizim bilmediğimiz birtakım “kerametleri” mi var? Doğal olarak, bu isimlerin kimlerin yakınları olduklarını ve Balıkesir’deki bu görevlere atanmalarıyla ilgili gerekçeleri merak ediyoruz. Kim bilir, belki, halkın merak ettiği bu sorulara cevap vermeyi düşünen birileri vardır Balıkesir’de. Ne dersiniz, var mıdır? Balıkesir’de siyaset yapanların, “asıl ve en öncelikli” görevleri, Balıkesir’in ve Balıkesirlinin haklarını korumak değil mi?
Benim, şahsen bildiğim kadarı ile, sadece Sağlık İl Müdürü Uzm.Dr. Serkan Kadir Keskin Balıkesirli. Diğerleri, örneğin Milli Eğitim İl Müdürü Ali Tatlı Bingöl-Karlıovalı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Vekili Kadir Kandemir Adıyaman-Samsatlı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Mazak Mersin-Erdemlili… Buraya, diğer il müdürlerimizi de sizler ekleyin artık! Bakalım kaçı Balıkesirli?
BALIKESİRLİLER BAŞKA İLLERE ATANABİLİYOR MU?
İl müdürlerinin atamalarının, elbette kendi Bakanları tarafından yapıldığını biliyoruz! Ancak, acaba Bakanlar, Balıkesir dışındaki hangi illere böylesine rahat yabancı atamalar yapabiliyorlar? Örneğin, Adıyaman’a, Balıkesirli birinin Milli Eğitim Müdürü olarak atanması mümkün mü? Burada, bakanlıklara bağlı İlçe Müdürlükleri ile Milli Eğitime bağlı Okul Müdürlerine kadar konuyu genişletmeye kalkarsak, tablonun Balıkesirliler açısından hiç de iç açıcı olmadığı, çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır. Örneğin, acaba Balıkesir’deki okulların kaçının Müdürü, hastanelerin kaçının Başhekimi Balıkesirlidir sizce? Üçü beşi dışında, Balıkesir’deki okulların müdürlerinin de Hastane Başhekimlerinin de Balıkesirli olmadıkları, rahatlıkla söylenebilir.
BALIKESİR’E, BAKAN DA BÜTÇEDEN HAK ETTİĞİ PAY DA VERİLMİYOR!
Balıkesir, hiçbir zaman ülke ekonomisine ve vergi gelirlerine yaptığı katkı ile orantılı devlet yatırım hizmeti almamıştır ve bu, sürekli şikayet konusudur. Halbuki, diğer illerin pek çoğu, ekonomiye ve vergi gelirlerine yaptıkları katkıların çok çok üzerinde devlet yatırımları ve teşvikler almaktadırlar. Devlet bütçesinden aslan payı almakta olan illerin siyasilerine bravo gerçekten; darısı, Balıkesir’in başına.
Öteden beri, Balıkesir milletvekillerinin TBMM’de ve Bakanlıklarda kayda değer görevlere getirilmiyor olmaları da ayrı bir meseledir. Bazı illerden hemen her hükümette bakan olan milletvekilleri varken, örneğin, son 50 yıldır, Balıkesir milletvekillerinden bakanlık yapan isimlerin sayısı 2’yi geçmiyor! Geçmişte, Balıkesir’den seçilen milletvekillerinin tamamının iktidar partisinden olduğu dönemlerde bile Balıkesir’e tek bir bakanlığın verilmediği hatırlardadır! Yani, Balıkesir’de, seçimlerden sonra iktidar olan partiye seçimlerde (hem de milletvekillerinin tamamını kazanacak kadar) oy verilmiş olduğunda bile, siyaseten ve ekonomik bakımdan, halkın yüzüne bakılmamıştır.
SİYASİLERDEN, VATANDAŞIN YÜZÜNE BAKAN DA YOK!
Bildik bileli, en alt düzeyde kamu görevlileri olan çocuklarının, istenilen yerlere atanabilmeleri için insanlarımızın, siyasilerin peşinde koşmaktan ve akıl almayacak paralar harcamaktan göbekleri çatlamaktadır.
Allah’ları var, iktidar partili siyasilerimizin (vatandaşı peşlerinde koşmaktan helak ettikten sonra), çoğu zaman kendilerinden talep edilen, en alt düzeyde memur atamaları, nakilleri vb işlerle ilgilendikleri bilinmektedir. Halbuki, diğer illerin siyasileri (hem de, iktidar partisinden olmaları gerekmiyor), seçmenlerinden gelen talepleri kendilerine öncelikli ve önemli iş ediniyorlar, vatandaşı üzmeden ve yormadan işlerinin hallinde yardımcı oluyorlar! Şahsen ben de bugüne kadar mecbur kaldığım her durumda, başka illerin siyasilerinden yararlanmışımdır. Halkın bu anlamda siyasilerle olan ilişkilerindeki acınası durumları gördüğümden, kendi işlerim için, hiçbir zaman, Balıkesir siyasileri ile görüşme gereği duymadım. Bazı yakınlarımın Ankara ve İstanbul’daki işlerini de yine diğer illerin milletvekillerinin destekleri ile hallettim.
ÜNİVERSİTELERİMİZDEKİ DURUMLAR
Malum, ilimizde ilki Balıkesir Üniversitesi, ikincisi Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olmak üzere iki üniversitemiz var… Üniversitelerimizdeki akademik kadrolar ile yönetici atamalarında da durum aşağı-yukarı, il genelindeki kamu yöneticilerinin atamaları ile aynıdır. Hiç merak ettiniz mi, acaba, üniversitelerimizdeki Enstitü Müdürlerinin, Fakültelerin Dekanlarının, merkezdeki ve ilçelerdeki Meslek Yüksek Okullarının Müdürlerinin, Genel Sekreterin, Rektörlükteki Daire Başkanlarının acaba kaçı Balıkesirlidir? Örneğin, yıllarca asaleten atamanın yapılmadığı Balıkesir Üniversitesi’nin Genel Sekreterliğine, Gaziantep Üniversitesi’nden, Maraşlı birinin atanmasının, siyasi arka planından haberi olan kimse var mı bu şehirde?
Üniversitelerde, Rektör’den sonraki en yetkili (ama, Rektörden çok daha önemli) makamdır Genel Sekreterlik; yaş haddinden emekli edilinceye kadar, hiç kimsenin onu görevden almasına imkan yoktur. Sadece üniversitelerde değil, illerdeki “en sağlam çakılı kadro”lardır Üniversite Genel Sekreterlikleri! Ve doğrudan Rektör haricinde de, kimseye karşı, hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Bu günlerde, aralarında Balıkesir Üniversitesi’nin de yer aldığı 9 üniversiteye Rektör atamaları yapılıyor. Sanırım, Rektörlerin 5-6’sı atandı, Balıkesir Üniversitesi Rektör ataması henüz yapılmadı; kim bilir, belki sizin bu yazıyı okuduğunuz günlerde, o atama da yapılabilir. Ne var ki, atama başvurusunda bulunan Balıkesirli hocalardan birinin atanması, öyle pek de kuvvetli bir ihtimal değildir.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
Bu arada şunu da belirtmemizde yarar var: Şu andaki Rektör Prof.Dr. İlter Kuş’tan (Adanalı) önceki Rektör, Sındırgılı Prof.Dr. Kerim Özdemir’in atanması ile Balıkesir’den hiç kimsenin dahli olmadığı bilinen bir gerçektir. Halihazırda beklenen Rektör atamalarında, eğer Balıkesirli bir hoca atanırsa, bu, gerçekten herkes için sürpriz olacaktır. Çünkü, bilindiği kadarı ile Balıkesir siyasileri, Balıkesirli hocaların arkasında durmamaktadırlar. Görünüşe bakılırsa, AK Partili milletvekillerini çoğu (artık, hangi hesaplarla öyle hareket ediyorlarsa), “Balıkesirli olmayan” bazı isimler için yoğun çabalar sarf ediyorlar!
BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Genel olarak, ilimizdeki Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde de durum pek farklı değildir. Örneğin, 3 yıl önce ikinci kez atanan Rektör Prof.Dr. Süleyman Özdemir Ankaralı, Genel Sekreter de Sinop-Boyabatlıdır.
İdari ve akademik kadroların kullanımında ise, hangi siyasi etkenlerin söz onuşu olduğu Balıkesirlilerin bildiği bir durum değildir. Şahsen Balıkesir’le de Bandırma ile de hiçbir alakası bulunmayan Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü, tüm işlerini İstanbul’daki çevresi ve Ankara’daki siyasilerle kurduğu kişisel diyaloglarla yürütüyor. Balıkesir’e ise, zorunlu “protokol programları” dışında gelmiyor bile. Bandırma’nın ve Bandırmalıların da, kendi adlarını taşıyan üniversitenin kapısından içeri, hiçbir varlıkları söz konusu değildir.
Maalesef, her iki üniversitemizde de, gerek idari ve gerekse akademik (bilhassa asistanlık) kadroların kullanımında, Balıkesirlilerin şansları fevkalade zayıftır; çünkü, onların haklarını koruyacak kimseleri yoktur!
“ÖNCE BALIKESİR” DİYECEK SİYASİLER NEREDE?
Esasen, siyasi alanda, Balıkesir’in ve Balıkesirlinin haklarını koruyacak insanların seçilmesinde, oldukça ciddi sorunlarımız bulunuyor. Bunların başında da, Balıkesir’de siyaset yapanların, kendi insanlarından ve memleketlerinden önce Ankara’daki Siyaset Baronlarının çıkarlarına hizmet etmeleri ve hatta onların köleleri haline dönüşmeleri geliyor. Bize, Ankara’daki Baronların karşısında, “önce Balıkesir” diyebilecek siyasetçiler lazım! Mevcutlar içinde, kendi kişisel çıkarını da bunu söylemekte görebilecek tek bir kişi bile yoktur!
2009 Yerel seçimlerinde, tüm Türkiye’de Belediye hizmetleri konusunda bir efsane haline gelmiş olan rahmetli Sabri Uğur gibi muhteşem bir Başkana karşı, o seçimlerde MHP adayı olan (ve partiler arasında dans ederek, gerçekte ne mal olduğu daha sonra anlaşılan) İsmail Ok’a oy vermek gibi, akıl almaz tercih yanlışlıkları ile de, bu gidiş böyle devam eder gider.