Kapılarını ne zaman Balıkesirliler’e kapattı bilmiyorum ama bizim kuşak son hatırlayanlardan olsa gerek 6 Eylül Milli Fuarı’nı…
20 Ağustos’ta kapılarını açar, 6 Eylül Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluş yıldönümünde etkinlikler zirve yapar ve kapanır bir sonraki yılı adeta iple çektirirdi Balıkesirlilere. Hatta fuar alanına bilet alıp para verip öyle giriyorduk da…
Günümüz teknolojisinde her ne kadar Teknofest, TÜBİTAK gibi teknolojik fuarlar böyle kültürel fuarların önüne geçse de yaşam tarzları değişse de insan özlüyor o kültürel mirasları…
Neden kaldırıldı kim kaldırdı hatırlamıyorum.
Çok da önemli değil kim olduğu neden olduğu…
Bir kez daha gördük ki, Altıeylül Belediyesi’nin Kurtuluş Etkinlikleri kapsamında Kuva-yi Milliye Meydanı ve çevresinde düzenlediği etkinlikler bizi o çocukluğumuzun Milli Fuarı’na götürdü…
Belki her ilçenin kendine has kültürlerini tanıttığı pavyonlar yok içinde. O ilçelerimizin değişik lezzetlerinin satıldığı stantlar yok, gözleme açan köylü teyzelerimiz yok, düvenle saman döven öküzlerimizde yok…
Var olan tek şey insanların bu tür etkinliklere olan özlemi.
Hemen her akşam binlerce Balıkesirli etkinlik alanında ya yemek yiyor ya alışveriş yapıyor ya da o gün düzenlenen konser, tiyatro, dinleti veya gösteri her ne varsa oturup sıkılmadan izliyor.
Özledik çünkü…
Öncelikle Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ve ekibine böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için bize o eski Milli Fuarı hatırlattığı için teşekkür ediyorum kendi adıma.
İlk kez böyle kapsamlı bir etkinlik düzenleniyor.
Eksikleri mutlaka vardır. Olacak da…
Şimdi yapılması gereken; bu kadar büyük ilgi gören ve eski Milli Fuarı anımsatan bu etkinliğin eski yerinde eski havasına yakın, Balıkesir’in kültürel miraslarının sergilendiği günümüz teknolojisi ile entegre edilerek tekrardan Balıkesirliler’e sunulması…
Bunu Altıeylül Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir Valiliği tarafından desteklenerek veya öncülüğünde tekrardan Atatürk Parkı’nın içine alınması..
Belki günümüz şartlarında öküzlerin sürdüğü düvenlerle saman nasıl dövülür bunu sergilemek yerine gençlerin ilgisini çekebilecek daha teknolojik sergiler yapılabilir. Daha başka şeyler de gündeme gelebilir. Bunlar ortak akıl ile masaya yatırılıp hayata geçirilebilir. Bu konular bu şehri idare edenlerin yapacağı şeyler.
Şu unutulmamalı ki, her akşam sırf kendini tülütabaklara boyatmak için yüzlerce Balıkesirli bu etkinlik alanına gidiyor. Çocuklar korkularını yenmek için uzak uzak tülütabaklarla temas etmek için etkinlik alanına gidiyor.
Birçoğu da; “Millet aya gidiyor, sen fuardan bahsediyorsun” diyecektir.
Tabi bunu diyenlerin birçoğu Altıeylül Belediyesi’nin Kurtuluş Etkinliklerini sergilediği alana gitmeyip görmediği halde işkembe-i kübradan sallayacaktır.
Kim ne derse desin…
Gittim, gördüm ve söylüyorum…
Balıkesir Milli Fuarı’nı özlemiş…
Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’ya kocaman bir teşekkür sunarken buradan sesleniyorum; “Milli Fuarı tekrardan canlandıralım mı Başkanım?
Selam ve saygılarımla…