Doç.Dr. Yücel Yiğit’in çok değerli bilimsel çalışması: “Siyasi ve Sosyal Tarihi ile Balıkesir”
Ramazan AYDIN
Balıkesir’le ilgili olarak, bugüne kadar, çeşitli yazar ve araştırmacılar tarafından, epey kitap yazılmıştır. Ancak, Balıkesir’le ilgili tarihsel hususları bilimsel yöntemlerle araştıran ve inceleyen eserler fazla değildir.
Akademik kariyerinin önemli bir bölümünü Balıkesir Üniversitesi’nde yapan, Ankara Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yücel Yiğit’in, “Balıkesir’e vefa borcunu ödemek için”, 15 yıl boyunca yaptığı bilimsel çalışmalar, kitap haline getirilerek, ilimiz Altıeylül Belediyesi tarafından yayınlandı.
Öncelikle, kitapta yer alan bilimsel araştırmaları yapan Doç.Dr. Y.Yiğit’e ve sonra da, bu çalışmaları okuyucularla buluşturan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’ya Balıkesir adına teşekkür ediyorum.
İki bölümden oluşan kitabın, “Osmanlı Dönemi” başlığını taşıyan ilk bölümü;
Sosyalistlikle Masonluk Arasında Tarihi Bir Kimlik: Balıkesirli Abdülaziz Mecdi Efendi, İttihat ve Terakki Fırkası İçinde Muhalefet: Hzb-i Cedid Hareketi, Mütareke Günlerinde Balıkesir’de Eşkıyalık Hareketleri, İzmir’in İşgaline Karşı Gecikmiş Bir Tepki Olarak Balıkesir Mitingi, Mütareke Günlerinde Edremit Körfezinde Yunan Askeri Harekatı, Kuvâ-yı Milliyeci İstihbaratçı Bir Polis: Balıkesirli Hafız Hilmi (Kutlu), Mehmet Akif’in Balıkesir Hitabesi ve İki Hatip Bir Kent: Mustafa Kemal ve Mehmet Akif Balıkesir’debaşlıklı bilimsel makalelerden ve bazı bilimsel toplantılarda sunulmuş tebliğlerden oluşuyor.
Kitabın, “Cumhuriyet Dönemi” başlığını taşıyan ikinci bölümünde ise;
Mübadele Sürecinde Erdek Kato Horyo/Aşağıyapıcı Köyü, Vata Hainliği ile Vatanperverlik Kıskacında Balıkesir’de Bir Polis Memuru: Ahmet Cemal (Önen) Efendi, Mübadil mi, Casus mu?: Kurnaz ve İşkilli Bir Celep Athanas Emmanuel, Savaş ve Karaborsa: II. Dünya Savaşı Yıllarında Balıkesir’de Enerji Fiyatlarında Spekülatif Dalgalanmalar, II. Dünya Savaşı Yıllarında Balıkesir’de Karaborsa: Buğday, Un ve Ekmek Fiyat Hareketleri, Balıkesir’de 89 Göçü ve Balıkesir’de Şehirsel Toponomi: Cadde Adlarıbaşlıklı bilimsel makaleler ile çeşitli bilimsel toplantılarda sunulmuş tebliğler yer alıyor.
Bilimsel muhtevasının yanısıra, gerek sayfa ve kapak tasarımı ve gerekse baskısı ve sıvama karton kapak cildi ile göz dolduran kitapta, tebliğ ve makaleler dışında, 384 sayfa hacmindeki kitabın son bölümünde, Balıkesir’in, 19. yüzyıl sonları ile çoğu 20. yüzyılın ilk çeyreğine ait 30 kadar fotoğraf da yer alıyor.
Yakın bir zamanda, Altıeylül Belediyesi tarafından tanıtımının yapılacağını ümit ettiğim kitap, belediyenin Kültür İşleri Müdürlüğü’nden temin edilebiliyor.